torsdag 15 augusti 2013

Säterknutar

Jag har hittat en ny favorittidning! Hemmets journals bakat & gott. Så rolig blandning av söta och salta recept. Idag ansträngde jag mig till det yttersta att följa receptet nästan helt och hållet... Jag vill ju gärna ändra recepten. Jag gjorde en dubbel sats men gjorde krämbullar av 20 st och säterknutar av 20 st. Lika bra att göra slut på ett helt paket jäst.



Säterknutar, 20 st

25 g jäst
75 g smör/margarin
2.5 dl mjölk
0.5 dl vit sirap
0.5 tsk salt
7 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g riven mandelmassa
0.5 dl marsankräm
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
Smält smör/margarin
strösocker

Smula jästen i en bunke. Smält smör och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (37 grader). Lös upp jästen med mjölken. Tillsätt sirap, salt och mjöl och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter (ju längre destå bättre).

Riv mandelmassan och blanda med marsankräm och vaniljsocker.

Kavla ut degen i en rektangel (ca 30x50 cm) och bred på fyllningen. Vik den dubbel, skär i 20 längder, snurra längden och gör en knut. Lägg på bullpapper och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna på galler.

Smält smör, pensla på och doppa i strösocker (när bullarna svalnat alltså). Nu är det dags att servera!


Jag gjorde en dubbel sats på bulldegen men resterande deg gjorde jag krämbullar med plommonsylt i. Samma deg, olika form och fyllning. 



Krämbullar med plommonsylt, 20 st

25 g jäst
75 g smör/margarin
2.5 dl mjölk
0.5 dl vit sirap
0.5 tsk salt
7 dl vetemjöl

Fyllning:
marsankräm gjord på 4 dl mjölk
plommonsylt

Garnering:
Smält smör/margarin
strösocker

Smula jästen i en bunke. Smält smör och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (37 grader). Lös upp jästen med mjölken. Tillsätt sirap, salt och mjöl och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter (ju längre destå bättre).

Förbered fyllningen, ta fram en skål sylt och en med marsankräm.

Dela degen i 20 bitar, kavla ut till ca 10x10 cm och klicka på marsankräm och en tsk sylt. Vik in kanterna och tryck ihop öppningen och lägg dem på bullpapper med knuten ner och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna på galler.

Smält smör, pensla på och doppa i strösocker (när bullarna svalnat alltså). Nu är det dags att servera!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar