tisdag 27 augusti 2013

Cheesecake med karamell och havssalt. Löjligt god!

En cheesecake är alltid god. Den här är löjligt god! Lätt att göra med.



Cheesecake med karamell och havssalt

Botten
80 g smör
200 g digestivekex
0.75 dl kokos

Fyllning
400 g färskost
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron
2 stora ägg
1 msk maizenamjöl
1 krm mellangrovt havssalt

Karamelltäcke
1.75 dl grädde
1 dl farinsocker

Flingsalt att strö över

Sätt ugnen på 160 grader. Klä en rund form med avtagbar kant med bakplåtspapper.
Smält smöret. Mortla/krossa kexen och häll i de och kokosen i smöret. Tryck ut i formen. Grädda mitt ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna lite.
Vispa färskost, socker och citron fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner mjöl och salt. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter (tills den går att skaka på försiktigt). Låt kakan svalna.
Koka upp grädden och häll i sockret. Rör med jämna mellanrum och låt småkoka i ca 10 minuter (jag lät den koka 10 min exakt). Droppa på en droppe på kakan och om den ej flyter ut så är den färdig. Låt karamellen vara i kastrullen i ca 5 minuter och rör om då och då. Bred sedan ut den på kakan. Låt kakan stå till sig i minst 8-9 timmar (gärna dagen innan). Garnera vid servering med flingsalt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar