tisdag 27 augusti 2013

Ljusa dinkelbullar

Har en bra Allt om mat sparad (el flera års prenumeration..) med många bra brödrecept. Till gårdagens kräftskiva så provade jag dessa ljusa dinkelbullar. Mycket mjuka och goda, även dagen efter. Resten åker in i frysen.




Ljusa dinkelbullar, 24 st

50 g jäst
1 liter vatten
1 msk strösocker
1 msk salt
700 g dinkelsikt (ca 1.3 liter)
800 g vetemjöl (ca 1.4-1.5 liter)

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt (37 grader) och rör ut med jästen. Häll i några dl först och resterande då jästen är löst. Rör i socker, salt och dinkelsikten. Knåda sist i vetemjölet. Låt jäsa under bakduk i ca 1-2 timmar.

Dela degen i två bitar och rulla ut varje bit till en rulle. Varje rulle skärs i 12 bitar. Gör frallor och lägg på mjölat bakpapper som ligger på galler. Låt jäsa i 40 minuter utan duk.

Värm ugnen till 275 grader och förbered en vattenspruta. Ställ in första omgången och spraya vatten över och under bröden och stäng snabbt ugnsluckan igen.
Grädda dem mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Låt bröden svalna på galler utan bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar