måndag 8 augusti 2011

Samma krusbär används till både saft och chutney - praktiskt!


Detta blev resultatet av att använda samma krusbär till 2 olika saker. Först kokade jag sylt på bären. Använde saften ur dem och det som blev över kokade jag chutney på. Praktiskt va?!

Krusbärssaft

600 g blandade krusbär
4.5 dl vatten
300 g strösocker/0.5l färdig saft

Skölj bären, klipp av "tofsarna" och häll dem i en kastrull med vattnet. Låt koka i ca 15 minuter. Använd en potatisstöt till att mosa dem det sista innan ni silar upp saften (spara det som blir över i silen till chutneyn). Mät upp hur mycket saft det blev och tillsätt sockret. Koka upp igen och låt saften koka i ca 15 minuter till. 




Krusbärschutney


300 g krusbär (eller det som blev över från saftkoket)
1 gul lök (ej för stor)
1-2 tsk riven färsk ingefära
2 tsk curry
2 kanelstänger
2 dl strösocker
0.25 dl vitvinsvinäger
0.25 - 0.5 dl vatten (om man ej använt färska krusbär)

Häll alla ingredienser i en kastrull och koka i ca 30 minuter. Använd en potatisstöt och mosa lite då och då. Häll upp i fin burk och njut! Går att frysa.

2 kommentarer:

  1. Kan man frysa chutneyn?

    Förresten den och saften är kanongoda!!!!!

    /Katarina ÅStröm

    SvaraRadera
  2. Det går jättebra att frysa. Det tinar ganska snabbt med så det är lätt att plocka upp snabbt inpå middagen. Kul att du gillar det!

    SvaraRadera