måndag 8 augusti 2011

Strösselkaka med vinbär eller byt ut vinbären och gör strösselkaka med blåbär, strösselkaka med lingon (ni kan både ha färska lingon samt lingonsylt) samt mazarintårta!


Jag är lite insnöad på vinbär men det är första året jag skördar. Vinbär har alltid varit surt i min smak men det passar perfekt med söta tillbehör. Så även om jag ej äter vinbär så passar det perfekt att baka och laga på med en söt kontrast!

Strösselkaka med vinbär

4.5 dl vetemjöl
1.5 dl socker
1 msk bakpulver
150 g margarin eller smör
1 ägg
3 dl vinbär (blåbär, lingon el 2 dl lingonsylt)

Strössel:
1.5 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g margarin eller smör

Sätt ugnen på 200 grader. Tag fram en liten långpanna, min är ca 22*32 cm.
Börja med botten. Blanda alla ingredienser förutom vinbären i långpannan. Knåda till en deg och tryck sedan ut den i formen. Strö lingonen över.

Nu gör vi strössel. Smält matfettet och ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan smöret över. Rör ordentligt och strö detta över kakan.

Grädda i nedre delen Av ugnen i ca 20-25 minuter.

Låt kakan svalna något innan den skärs upp.



Mazarintårta

Botten:
3 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
0.5 dl socker
0.5 ägg (tag lite av ett stort ägg och använd resten till fyllningen)

Fyllning:
150 g sötmandel
75 g margarin eller smör
3 ägg
1.5 dl socker

Garnering:
Florsocker och vatten

Börja med botten. Tag en rund form med avtagbar botten. Häll alla ingredienser i formen (ni kan använda en vanlig bunke med. Jag spar disk) och knåda detta till en deg och tryck ut den i botten och låt den gå upp på kanten ca 2-3 cm. Ställ den i kylen i några timmar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Nu gör vi fyllningen. Smält matfettet och ställ åt sidan. Kör mandeln i en matberedare eller mal den. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Häll ner mandeln i smöret och rör. Vänd sedan ner detta i äggblandningen. Häll i formen. och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.

De kakan svalnat så breder ni florsocker blandat med vatten över så det blir ett vitt täcke. Se till att inte ha för mycket vatten i för då rinner det av kakan. Sockerblandningen ska vara tjockflytande.

Då denna kaka slukades fort så får jag komma med en ny bild en annan dag.... Det är en oerhört uppskattad tårta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar