Halloweenkakor är ju smaskigt och i jul kommer samma deg göras men då blir det nog i form av snögubbar och polkakäppar. Här kommer ett kakrecept och så kan ni välja att göra en av kakorna eller båda sorter. Dela då upp degen till respektive motiv. Kristyrreceptet räcker med råge till en hel sats. Passar även att dekorera pepparkakor med.
200 gram smör
1 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
1 ägg
6 dl vetemjöl (300 gram)
2 krm salt
Vispa smör och allt socker vitt och pösigt. Knäck gärna
ägget i ett glas så det inte kommer med något skal i smeten och till sätt ägg,
mjöl och salt i degen. Knåda ihop eller rör ihop till en deg. Låt vila i kylen
i ett par timmar eller över natten.
Skurna kakor
Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Nu är det dags att
kavla ut en deg ca 3-5 mm tjock. Strö lite mjöl under. Skär ut eller stansa ut
fina kakor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen ca 12
minuter. Låt svalna på galler eller skärbräda.
Kristyr
1 äggvita (väger ca 37 gram)
200 g florsocker
1 tsk lime eller citron
Vispa äggvitan med en assistent/elvisp, häll i socker och
lime och vispa till en krämig kristyr. Bred eller spritsa ut på kakorna. Dekorera
med choklad eller strössel.
Låt svalna och förvara i en plåtburk. Enjoy!
Halloweenfingrar
Gör 2-3 cm stora bollar av degen och rulla ut till längder, tryck till dem på sidorna och uppepå så de ser ut som fingrar, häll sylt på båda ändar, tryck till en mandel som ska se ut som en nagel. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 12-14 minuter (175 grader, över- och undervärme)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar