måndag 10 november 2025

Mockatårta, maräng, smörkräm och alldeles underbart

 På fars dag så överraskade jag pappa med hans favorit, mockatårta. Det är flera lager maräng varvat med en smörkräm med kaffesmak. Mängden kaffe kan ni själva dosera om ni vill ha mycket eller lite kaffesmak. Jag föredrar alltid bakverk som är lätt smaksatta med olika smaker då jag vill att kakan/tårtan är i fokus och det är en delikat touch av en viss smak (i detta fallet kaffe). Många vill ha det tvärt om, starkt smaksatt och då är det bara att öka dosen av kaffe i detta fall.

Tårtan måste absolut göras dagen innan så den hinner stå till sig! Jag förvarade den över natten i matkällaren och den blev toppen!

Mockatårta, 1 st

Marängbottnar:

5 stora eller 6 små äggvitor

2,5 dl strösocker

Smörkräm:

300 g rumsvarmt smör

2,75 dl florsocker

3,75 tsk vaniljsocker

5-6 äggulor beroende på storlek

5 msk starkt kaffe (ni kan blanda snabbkaffepulver och vatten)

Garnering:
Hackad mandel eller mandelflarn

Så här gör vi bottnarna:

Sätt ugnen på 125 grader varmluftsugn. Lägg fram bakplåtspapper och måla upp 3 stycken cirklar a 22 cm (ungefär... och vänd pappret så du inte får färg på botten). Jag har en smart bakduk med uppritade cirklar i olika diametrar så jag behöver inte måla utan kan bara lägga bakplåtspappret över rätt cirkel.

Vispa äggvitor fluffiga i en rostfri bunke, tillsätt 0,5 dl strösocker per varannan minut. Koka upp vatten i en kastrull som din rostfria bunke får plats i. Då allt socker är vispat några minuter så placera bunken över vattenbad och vispa i vattenbad 2 minuter med elvisp. Tag av från vattenbadet och vispa 10 minuter till. Bred sedan ut marängen på bakplåtspappret till 3 bottnar. Grädda bottnarna i ugnen i 1,5 timme och därefter öppnar ni ugnen och släpper ut fukt och värme snabbt, stänger och låter bottnarna svalna i ugnen.

Så här gör vi krämen:

Vispa rumsvarmt smör, siktat florsocker och vaniljsocker i några minuter. Vispa ihop äggulor och kaffe och vispa sist i detta fast försiktigt. Häll upp i en sprits och spritsa ett lager kräm på varje botten och stapla tårtan. Avsluta med att strö över mandelflarn/hackad mandel.

OM SMÖRKRÄMEN SKIKTAR SIG... Det är drygt men om ingredienserna är ojämna i temperatur kan de skikta sig och då går krämen att rädda. Ta då cirka en dl kräm och mikra så krämen smälter och vispa i det i bunken igen. Om det inte krämen blir bra då så prova igen och igen, vispa ordentligt och så hoppas jag det blir en grym kräm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar