En enkel släng-ihop-kaka till fredagsfikan! De är stora, och ljuvliga. Dessutom är de glutenfria och mjölkfria.
Havrekakor med lime, kardemumma och sesamfrön, 20 st
60 g vatten
20 gram limejuice
80 gram strösocker
40 gram ljus sirap
120 gram neutral rapsolja
120 gram potatismjöl
150 gram havremjöl
100 gram havregryn (se till att havren är glutenfri om ni vill göra glutenfria)
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
80 gram strösocker
Blanda 80 gram socker med de blöta ingredienserna (de 5 första på listan). Vispa till sockret löser upp sig så smått. Blanda alla torra ingredienser i en egen skål (Jag gör eget havremjöl genom att mixa havregrynen fint). Rör nu ner de blöta ingredienserna i mjölmixet och ställ i kylen under en timme.
Sätt under tiden på ugnen på 150 grader varmluft (eller 175 grader över- och under värme men då får ni grädda en plåt åt gången). Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Klicka ut ca 10 kakor per plåt, rulla dem till bollar och tryck till dem lite, och grädda i ugnen i ca 14-16 minuter. Efter 14 minuter om ni vill ha lite mer färg så byt även plats på plåtarna så den undre får gräddas överst, vet inte om det spelar roll egentligen... De ska ha fått färg runt om kakorna. Låt svalna på plåten en stund innan de läggs över på galler (el ligger kvar på plåten).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar