torsdag 11 september 2025

Zucchinikaka i långpanna med en krämig och len frosting - skördetid

 Zucchini kan ju bli väldigt stor och de kan bli många i odlingarna och ett utmärkt sätt att använda dem är att finriva och ha i smeten. Det blir som en morotskaka ungefär fast utan morot:)


Zucchinikaka i långpanna med en krämig och len frosting

7 ½ dl fint riven zucchini (skala och ta bort kärnhus, finriv och krama ur vätskan på rivet)

2 dl neutral rapsolja

2 ½ dl strösocker

2 dl farinsocker

4 ägg

8 dl vetemjöl, (om du kramar ut zucchinin, om inte behöver du mer mjöl)

1 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

2 tsk vanilj

1/2 tsk salt

1 ½ tsk bikarbonat

1 ½ tsk bakpulver 


Frosting:

75 g mjukt smör

4 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

300 g rumsvarm färskost

om du vill kan du smaksätta med lite lime eller citron skal eller saft

 Ta fram färskosten. Lägg 75 gram smör i en skål så det får mjukna i rumstemperatur.

Ta fram en långpanna 30*40 cm som kläs med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).

Skala zucchinin, skär bort skärnhuset. Finriv och krama ur vätskan ur rivet. Häll i olja och rör om. Ställ åt sidan.

Vispa sockersorterna och äggen pösiga.

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Vänd i olje och zucchiniblandningen i äggsmeten. Sikta i mjölet och vänd i det tills det inte finns några klumpar. Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Använd en sticka och känn så det inte är kletigt i mitten.

Låt svalna i formen.

Vispa smör, vaniljsocker och florsocker och klicka i färskosten lite åt gången och vispa det fluffigt. Bred ut frostingen över den avsvalnade kakan. Gör helst detta dagen innan servering då den blir allra bäst när den får stå till sig. Den kan stå i rumstemperatur under lock en dag men förvara därefter i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar