måndag 18 juni 2012

Krämbulle med rabarberkompott



En kalljäst ljuvlig sommarbulle!

Krämbulle med rabarberkompott, 30 st

50 g jäst för söta degar
2.5 dl kall mjölk
1 ägg
0.75 dl strösocker
0.5 tsk salt
175 g smör el margarin
10-11 dl vetemjöl


Fyllning:
1 vaniljstång
200-250 g rabarber
1.25 dl strösocker
2 port. vaniljkräm (2 dl mjölk+5 msk snabbmarsanpulver)

Garnering:
vatten och strösocker

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur frön. Lägg frö och stång i en kastrull tillsammans med smalt skivade rabarber. Koka upp och då rabarberna börjar vätska sig till sätt då strösockret. Låt detta stå på plattan under svag värme tills du kan mosa sönder rabarbern. Ca 10-15 minuter. Häll upp i en skål och ställ för att svalna. Jag ställde i vattenbad för att påskynda lite.

Gör vaniljkrämen och ställ åt sidan.

Nu gör vi bulldegen. Smula jästen i en bunke och lös upp med mjölken. Häll i ägg, socker och salt.
Häll mjöl i en annan bunke och häll i smöret i bitar. Knåda/nyp ut smöret med mjölet till en smulig massa. Häll i vätskan och knåda till en deg.

Dela degen i 2 och knåda och kavla ut till ca 30x50 cm rektangel. Skär i 15 bitar per deg (10x10 cm). Lägg på fyllningen ( här ska ni nu blanda vaniljkrämen med kompotten innan ni klickar på en msk av denna blandning) och nyp ihop bullarna ordentligt så inte fyllningen åker ur. Lägg bullen upp och ner i en bakform på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 1.5 timme.

Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna på galler. Då de är ljumna pensla med vatten och doppa dem i strösocker. 

Om ni vill frysa så pensla dem inte innan utan gör det vid servering!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar