fredag 6 juli 2012

Långpannebak-strösselkaka och mazariner



Strösselkaka med lingonsylt och ett knäckigt täcke, 1 långpanna

300 g smör/margarin (tog 100 g smör och resten marg.)
2 ägg
9 dl vetemjöl
3 dl strösocker
6 tsk bakpulver

Fyllning/täcke
4 dl lingonsylt (hemmagjord)
100 g smör/margarin
3 välfyllda dl havregryn
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla ingredienser till botten och elvispa till allt är blandat (tillsätt mjölet sist och lite åt gången).
Tryck ut på en bakpappersklädd plåt.

Bred ut lingonsylten.

Nu ska vi göra täcket. Smält smöret. Häll i resten av ingredienserna i kastrullen och rör tills allt är blandat. Strö ut detta över kakan.

Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter.

Låt kakan svalna lite innan du skär upp rutor.


Mazarin i långpanna

350 g smör/margarin (150 g smör o resten margarin)
200 g riven mandelmassa
3 ägg
3 dl mjölk
0.5 tsk bittermandelolja
6.5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1.5 msk vaniljsocker

Glasyr
5 dl florsocker
3 msk vatten (eller pressad citronsaft, kan även delas upp med både vatten och citron om man vill ha svagare citronsmak)

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret.

Häll alla torra ingredienser i en skål och blanda.

Vispa ägg, mjölk och bittermandelolja i en annan skål.

Vispa ner mandelmassan.

Rör ner mjölmixen i omgångar.

Rör sist i smöret.

Häll upp på en bakpappersklädd plåt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 - 20 minuter.

Låt svalna.

Rör ihop glasyren och bred på och skär i rutor. Om ni vill frysa så vänta med glasyren tills det skall serveras.

2 kommentarer:

  1. Det såg himla gott ut, mazariner är en stor favorit! brukar tillsätta en droppe bittermandelaorm ni några akverk för att få fram mazarinsmaken.

    SvaraRadera
  2. Det är smaskigt! Det blev väldigt mycket smak med 0.5 tsk bittermandelarom så gillar man smaken så ta detta annars häll i lite först och smaka av, tips!

    SvaraRadera