fredag 17 december 2021

Fyllda mandelkakor - glutenfria - förförande goda

 Säg att du inte har tiden att fixa biskvier men bara älskar de bakverken. Då har jag en lösning här! Fyllda mandelkakor. En liten bit av himlen, förförande goda, kanske bland det godaste jag smakat. Är ni övertygade än? Det roliga är att det är lätt att variera dessa efter säsong eller tycke och smak. Fyll dem med klassisk eller smaksatt smörkräm eller klassisk eller smaksatt tryffel. Dessutom är de glutenfria och om ni väljer mjölkfritt smör så är de både minus gluten och mjölk. Bra va!

Ljuvliga kakor på flera vis!


 
Botten kan göras enligt originalreceptet. Alternativt blanda i lakrits och eller kakao i smeten. Smörkräm och ganache kan smaksättas med det du gillar.

En sats med Kakor, ca 20 st dubbla:

250 g mandel eller mandelmjöl
5 dl florsocker
4 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandeln till mjöl. Tillsätt florsocker och äggvita.

Om du nu vill smaksätta smeten i två smaker så dela smeten i 2 delar. I ena smeten kan ni välja att blanda i 1-2 tsk lakritspulver. I andra smeten blanda i 1,5 msk kakao.​ Om ni föredrar en som ej är smaksatt så nöj er med de 3 första ingredienserna.

Skeda upp ca 20-30 små klickar per smet på bakpappersklädda plåtar (smöra gärna dem då de lätt fastnar). Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt dem svalna.

Lakritssmörkräm 1/2 sats:
1-2 tsk lakrits
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 äggula

Vispa ihop smörkrämen och bred eller spritsa ut på hälften av lakritsbottnarna. Sätt ihop med en botten utan kräm.

Andra halva satsen ska nu smaksättas med chokladganache

Chokladganache 1/2 sats
75 g mörk choklad
0,5 dl vispgrädde
12,5 g smör​
en nypa havssalt

Värm grädden, ta av från plattan och rör i choklad, smör och salt. (Koka inte grädden så smeten skär sig. Om den gör det så rör i lite vatten) Låt tryffeln stelna i kylen. Bred sedan ut på hälften av chokladbottnarna och sätt ihop med en botten till.

Även här kan ni välja att bara göra smörkräm eller bara ganache. Ta du dubbel sats. Smaksätt med det du gillar. Kardemumma, kanel, apelsin, citron, lime, lakrits, kakao.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar