måndag 11 april 2011

Semlor, rulltårta med lakritskräm, budapestlängd

God fika!

Att ha semlebullar i frysen är kanon! Bara att ta upp rätt antal, tina, vispa grädde och fixa mandelmassan.  Det är alltid en succé (konstigt annars:-)

Rulltårta görs på ett nafs och jag har en tendens att alltid få äggvitor över vilket gör att det blir en budapestlängd då och då. Går ganska fort och är inte svårt alls!  Tillsammans, mums!



Budapestlängd

6 äggvitor
3 dl strösocker
50 g marsanpulver
100 g finhackade hasselnötter

Fyllning:
3 dl vispgrädde
färska bär efter eget tycke och smak (på bilden blåbär, kan även ha en burk mandarinklyftor, hallon)

Choklad att ringla över

Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör i sockret och vispa under tiden. Blanda nötter och marsanpulver och häll i detta.

Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper på en långpanna och grädda mitt i ugnen ca 15 min i 175 grader.

Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra av det andra pappret. Låt svalna under långpannan.

Vispa grädden till fyllningen, ni kan hälla i lite florsocker om ni vill ha det lite sötare, häll i bär/frukten och bred ut över kakan. Rulla ihop till en rulle.

Smält choklad och ringla över längden.


Rulltårta med lakrits i repris

3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Krämen
150 g smör el marg
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
3 tsk lakritspulver (smaka av själva hur stark lakritssmak ni vill ha. Jag gillar när man bara anar smaken)

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda övriga ingredienser och sikta ner i smeten. Rör försiktigt.

Tag en slickepott och smeta ut smeten över bakplåtspappret. Jag brukar lämna ett par cm åt alla håll.

Grädda i max 5 minuter i mitten av ugnen. Stå och vakta för det går fort!!!

Strö socker över ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan på detta. Drag av det gamla bakplåtspappret och låt svalna.

Gör krämen:
Rör smör och socker poröst och tillsätt resten av ingredienserna. Bred på kakan och rulla ihop den. Låt den stå en stund innan servering. Den är nästan ännu godare dagen efter det och dagen efter det:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar