onsdag 7 augusti 2019

Fröknäcke

Så himla gott, så enkelt att göra! Tack Göteborgs kex för receptet!

Fröknäcke, 2 plåtar

6 dl havregryn
1 dl vetekli
1/2 tsk salt
4 dl solroskärnor
2 dl linfrön
1 dl rapsolja
2 msk flytande honung
7 dl vatten

Sätt ugnen på 160 grader varmluftsugn.
Blanda alla ingredienser och låt stå i rumstemperatur under ca 15 minuter.
Bred ut smeten på två bakpappersklädda plåtar. Så tunt som möjligt.

Baka dem i 10 minuter. Ta ut dem och skär i bitar/snitta och ställ sedan tillbaka dem i ugnen och grädda ytterligare ca 60 minuter. Låt svalna på galler.

Vid behov kan de eftertorkas i ugn på ca 100 grader med ugnsluckan lätt på glänt.

Vill ni göra dem glutenfria så byter ni till glutenfria havregryn och utesluter vetekli och ökar mängden havregryn med samma mängd.

Celiaki.se skriver:
"Kliet är skalet på vetekärnan. Kliet i sig innehåller inte gluten, men under produktionsprocessen kan kliet förorenas av andra delar av vetet. Man kan inte vara säker på att slutprodukten är glutenfri."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar