söndag 28 juli 2013

Hamburgerbröd, lite grovt till grova hamburgerbröd




Hamburgerbröd, lite grovt

25 g jäst
2 dl mjölk
1 dl vatten
0.5 dl rapsolja
1.5 tsk salt
1 msk salt
1 msk honung
1.5 dl grahamsmjöl
Ca 7 dl vetemjöl

Smula jäst i en bunke.
Värm mjölk och vatten fingervarmt (37 grader). Häll över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av ingredienserna och knåda till en smidig deg. 
Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Tag upp degen på ett mjölat bord och dela i 12-14 hamburgerbröd. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och strö lite mjöl eller frö uppepå. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.



Grova Hamburgerbröd

25 g jäst
2 dl mjölk
1 dl vatten
0.5 dl rapsolja
1.5 tsk salt
1 msk salt
3 dl fint rågmjöl
Ca 5.5-6 dl vetemjöl

Smula jäst i en bunke.
Värm mjölk och vatten fingervarmt (37 grader). Häll över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av ingredienserna och knåda till en smidig deg. 
Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Tag upp degen på ett mjölat bord och dela i 12-14 hamburgerbröd. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och strö lite mjöl eller frö uppepå. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

De är även goda precis som de är!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar