Bakar surdegsbröd för fullt. Har lite favoriter men här kommer ett nytt som jag testat.
Surdegslimpor, 2 st
0,25 paket jäst (12,5 gram)
5 dl kallt vatten
1 dl surdeg
10 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 msk olja
2 tsk salt
Lös upp jästen i en deciliter vatten. Tillsätt resterande ingredienser förutom saltet och kör i matberedare 10 minuter. Tillsätt saltet och kör 10 minuter till. Plasta in bunken och sätt i kylen i ca 18 timmar.
Ta nu fram degen på lätt mjölat bord och dela degen till 2 limpor. Skär bara och fös degen till 2 limpor utan att knåda. Lägg bröden på en bakplåtspapper under bakduk och låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader varmluftsugn (eller 250 grader i vanlig över/undervärme) i god tid.
Sätt in plåten i ugnen under 5 minuter, tag ut och dra bakplåtspappret på den varma plåten och grädda i nedre delen av ugnen under ca 20 minuter (ca 98 grader innetemperatur).
Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar