fredag 17 januari 2025

Surdegsbröd

 Bakar surdegsbröd för fullt. Har lite favoriter men här kommer ett nytt som jag testat.

Surdegslimpor, 2 st

0,25 paket jäst (12,5 gram)

5 dl kallt vatten

1 dl surdeg

10 dl vetemjöl

2 dl rågmjöl

2 msk olja

2 tsk salt

Lös upp jästen i en deciliter vatten. Tillsätt resterande ingredienser förutom saltet och kör i matberedare 10 minuter. Tillsätt saltet och kör 10 minuter till. Plasta in bunken och sätt i kylen i ca 18 timmar.

Ta nu fram degen på lätt mjölat bord och dela degen till 2 limpor. Skär bara och fös degen till 2 limpor utan att knåda. Lägg bröden på en bakplåtspapper under bakduk och låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader varmluftsugn (eller 250 grader i vanlig över/undervärme) i god tid.

Sätt in plåten i ugnen under 5 minuter, tag ut och dra bakplåtspappret på den varma plåten och grädda i nedre delen av ugnen under ca 20 minuter (ca 98 grader innetemperatur).

Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar