måndag 26 januari 2015

Nyårsdesserten, glasdtårta med maräng och hallonrippel

Nyårsdesserten, glasstårta med maräng och hallonrippel, ganska lätt att göra..


Maränger, 45-50 st

2 äggvitor (ca 70-80 gram)
0.5 krm salt
1.25 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0.5 msk maizena
lite pressad citron
ev lite karmellfärg

Sätt ugnen på 100 grader. Ta fram en bakpappersklädd plåt.
Vispa äggvitor och salt till ett fast skum.  Häll i sockret men lite åt gången. Vispa i ca 10 minuter. Vispa ner resten av ingredienserna.
Häll smeten i en sprits och tryck ut fina toppar.
Grädda i nedre/mitten av ugnen i 1.5 timme. Låt dem stå kvar i ugnen tills de svalnat (jag tog dem efter ett tag och de var lite ljumna och helt ljuvliga).


Glass
6 äggulor
1 tsk äkta vanilj
1.5+0.5 dl socker
250 g hallon
6 dl grädde

Vispa äggula, vanilj och 1.5 dl socker till ett fluffigt skum. Passera hallonen genom en sil och rör detta med 0.5 dl socker. Vispa grädden i en separat skål. Vänd ner grädden i äggsmeten. Vänd i ca 30 maränger, rippla i hallonen och häll i två formar, täckta med plastfolie och ställ i frysen i minst 4 timmar. Ställ fram formarna ca 20 minuter innan servering. Sätt glassen på varandra och garnera med maränger och ev chokladkonst (smält choklad och ringla på bakplåtspapper, låt stelna).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar