måndag 11 november 2013

Julbrownie med kanel- och apelsintryffel

En kompakt och maffig brownie som räcker till många! Servera med vispad grädde.

Julbrownie

250 g smör/margarin
250 g mörk choklad (gärna Guido Castagnas 76%)
2.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver eller frön från 1 vaniljstång
4 ägg
2 dl socker
0.75 dl sirap
2 krm havssalt

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form ca 26 cm i diameter eller 25x30 cm form med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull. Häll i den hackade chokladen, tag från plattan och låt smälta ihop. Blanda vetemjöl, kakao, kanel och vaniljpulver i en skål och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker i en skål. Rör ner chokladblandningen, sirap och salt. Sikta sist i mjölblandningen. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 18-20 minuter.

Kanel och apelsintryffel
1 dl vispgrädde
Ca 0.5 dl pressad apelsin/en halv apelsin
1 tsk kanel
200 g mörk choklad
25 g smör

Koka upp grädde, apelsin och kanel. Ta kastrullen från plattan och rör i choklad och smör. Rör till en slät kräm och låt svalna lite innan den breds över brownien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar