Cheesecake med karamell och havssalt
Botten
80 g smör
200 g digestivekex
0.75 dl kokos
Fyllning
400 g färskost
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron
2 stora ägg
1 msk maizenamjöl
1 krm mellangrovt havssalt
Karamelltäcke
1.75 dl grädde
1 dl farinsocker
Flingsalt att strö över
Sätt ugnen på 160 grader. Klä en rund form med avtagbar kant med bakplåtspapper.
Smält smöret. Mortla/krossa kexen och häll i de och kokosen i smöret. Tryck ut i formen. Grädda mitt ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna lite.
Vispa färskost, socker och citron fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner mjöl och salt. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter (tills den går att skaka på försiktigt). Låt kakan svalna.
Koka upp grädden och häll i sockret. Rör med jämna mellanrum och låt småkoka i ca 10 minuter (jag lät den koka 10 min exakt). Droppa på en droppe på kakan och om den ej flyter ut så är den färdig. Låt karamellen vara i kastrullen i ca 5 minuter och rör om då och då. Bred sedan ut den på kakan. Låt kakan stå till sig i minst 8-9 timmar (gärna dagen innan). Garnera vid servering med flingsalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar