Ett bra sätt att ta hand om halloweenpumpan är att riva ner matpumpan och frysa in i påsar om 300-500 gram eller mäta upp ett visst antal deciliter som era recept brukar inkludera. Jag anpassar alltid några påsar efter morotskakan som jag ibland ersätter med pumpa. Nu testade jag 300 gram riven pumpa i bröd vilket var en bra idé. Bild kommer...
Pumpabröd, 2 limpor
0,25 pkt jäst (12,5 gram)
6 dl kallt vatten
2 msk rapsolja
0,75 msk salt
2,5 dl finriven pumpa (t ex matpumpa
eller butternut)
0,5 dl linfrön
0,5 dl solrosfrön
6 dl ölandsvete eller
vanligt vetemjöl
5 dl dinkelmjöl fullkorn
Lös upp jästen med lite av vattnet, häll sedan i resten av vattnet, olja och saltet. Rör i resten av ingredienserna till en kletig deg. Låt jäsa under duk under 3-4 timmar.
Ta fram två limpformar och klä med bakplåtspapper. Häll upp smeten i de två formarna och låt dem stå och jäsa 1-2 timmar till.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen under 40-45 minuter och känn efter så de är torra inuti innan de stjälps upp. Låt svalna under bakduk. Limporna går att skära upp i brödskivor och frysas så finns färdigskivad limpa redo att tas upp efter behov.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar