söndag 18 november 2018

Adventskrans

En smarrig krans fylld med vit choklad. Godast samma dag! Grundreceptet kommer från Hembakat men är lite justerat. Denna är gjord i en 24 cm form men då fick jag göra 2 bullar vid sidan om så jag rekommenderar en 26 cm form istället.




Adventskrans, 1 st/ca 10-12 bitar


1 paket saffran (0,5g)
2 tsk konjak
2 dl fingervarm mjölk (37 grader)
25 g jäst
0.5 dl socker
2 krm salt
ca 6 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör


Fyllning
50 g rumsvarmt smör (om ni gillar apelsin så blanda i rivet skal från en apelsin)
80 g vit choklad (hackad)


Pensling
1 ägg
Mandelspån


Dekoration
20 g smält vit choklad


Blanda saffran och konjak i ett glas och låt stå ca 10 minuter. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt alla ingredienser enligt ordningen ovan. Knåda / kör degen i matberedare i 5-10 minuter. Tillsätt lite mer mjöl om den känns kletig. Ni ska kunna trycka ner ett finger utan att bli kletiga. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minter.


Ta fram en form med avtagbar kant ca 26 cm. Jag satte ut bullformar runt kanten istället för bakplåtspapper. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen till ca 30x40 cm rektangel. Bred smör på och strö chokladen uppepå. Rulla ihop från långsida till långsida. Skär ca 4 cm breda bullar. ca 10-12 st. Lägg dem i en ring i formen. Lägg dem ca 0,5 cm från varandra. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter till.


Sätt ugnen på 200 grader.


Pensla bullarna med ägg och strö mandelspån över. Grädda i nedre/mellersta delen av ugnen ca 20-25 minuter.


Låt svalna på skärbrädan (av trä) under bakduk.


Smält vit choklad och ringla uppepå. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar