måndag 30 november 2015

Lussekatter utan kesella

Ett bra och enkelt recept på mjuka saftiga lussekatter.

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 paket saffran (1 gram)
1-1.5 dl socker (föredrar du mycket el lite socker?)
0.5 tsk salt
1 ägg
Ca 14 dl vetemjöl special

Smält smöret och värm med mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av mjölken. Häll i resten av vätskan. Mortla saffran med lite av sockret. Häll i resten av ingredienserna och knåda degen. Gärna i maskin. Låt jäsa under duk i 45 minuter.
Gör fina figurer och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Tryck i russin och låt jäsa under duk i 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7 -8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar