lördag 5 mars 2011

Choklad och lakrits, gott ihop? JA! Chokladfondant med lakrits och drööööömrulltårta med lakritskräm

Jag prövar kombinationen för fullt. Det stod i GP förra helgen om lakritsfestivalen som kommer i april. Jag prövade ett av recepten som de hade med (chokladfondant med lakrits). Det blev höga betyg av alla igår (4 gav tummen upp av 4 möjliga). Det stod att man ej bör ha högre kakaohalt än 65 % i och med att chokladsmaken konkurrerar ut lakritssmaken och jag har prövat flera recept med lakrits och ja man får använda en hel del lakrits men det blev ändå kanongott även om jag hade Guido Castagnas 76% choklad. En grym choklad att baka med. Nej absolut ej bitter och mild för så hög kakaohalt. Det är sjukt gott att baka med. Nästa gång (blir nog ganska snart) jag gör denna chokladfondant så ska jag använda Guidos 61% bara för att testa skillnaden men lakritssmaken. Men för min smak vanligtvis är 76% överlägsen!!!


Chokladfondant med lakrits, 8 portioner

200 g mörk choklad
200 g smör
3 ägg
3 äggulor
1 dl muscovadosocker
1 msk lakritspulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vetemjöl

Smält smöret. Häll i chokladen, tag av från plattan och rör tills det är smält. Låt stå och svalna ngt.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 8 suffléformar med smör och pudra kakao i. Jag hade bara 4 formar så resten gjorde jag i muffinsformar. Jag satte 4 pappersformar i en muffinsplåt med plats för 12 muffins.

Häll ägg, vaniljsocker, lakritspulver och socker i en skål och vispa.

Häll i chokladblandningen. Sikta sist i mjölet och rör ner försiktigt. Häll i formarna.

Grädda något snäpp under mitten av ugnen i 10-12 minuter. Var inte rädda för att de fortfarande är klibbiga, det ska de vara!

Låt de svalna i några minuter innan ni lossnar kanterna mha en kniv och lägg/vänd upp på fat. Är de klibbiga men ej rinner ut över fatet så har ni lyckats:-)

Servera med grädde eller glass och kanske lite frukt till.


Spara gärna äggvitorna till något annat. Jag ska göra en budapestrulle idag med mina...

Drömrulltårta med lakritskräm



3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Krämen
150 g smör el marg
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
3 tsk lakritspulver (smaka av själva hur stark lakritssmak ni vill ha. Jag gillar när man bara anar smaken)

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda övriga ingredienser och sikta ner i smeten. Rör försiktigt.

Tag en slickepott och smeta ut smeten över bakplåtspappret. Jag brukar lämna ett par cm åt alla håll.

Grädda i max 5 minuter i mitten av ugnen. Stå och vakta för det går fort!!!

Strö socker över ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan på detta. Drag av det gamla bakplåtspappret och låt svalna.

Gör krämen:
Rör smör och socker poröst och tillsätt resten av ingredienserna. Bred på kakan och rulla ihop den. Låt den stå en stund innan servering. Den är nästan ännu godare dagen efter det och dagen efter det:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar