tisdag 4 april 2023

Småkakor till påsk


 Recept kaninkakor med fyllning, 14 dubbla kakor

Kakdeg:
230 g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
5 dl vetemjöl (300 gram)
4 msk potatismjöl
1,25 dl florsocker

Lakrits och vaniljkräm:
1,25 dl mjölk
1,25 dl socker
2 msk potatismjöl
110 g smör
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk lakritspulver (efter eget tycke. Kan även uteslutas)
2 msk curd (Kalamansi- eller bergamottecurd är fantastiskt god. Kan även uteslutas​)

Kräm: Vispa ihop mjölk, socker och potatismjöl i en kastrull. Värm och rör till en tjock kräm. Låt stå sedan tills den svalnar.

Nu preppar vi kakor! Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smöret lite lätt fluffigt. Rör ihop alla torra ingredienser i en skål och rör i smöret. Dela degen i 2 lika delar och rulla varje deg till 14 kakor. Platta till dem i handflatan då de blir någon cm hög. Grädda dem mitt i ugnen i ca 12 minuter. Jag körde dem på 3 plåtar. Låt svalna på skärbrädor eller galler.

Nu kör vi vidare med krämen. Vispa smör, vaniljsocker och lakritspulver (börja med en tsk och fortsätt smaksätt när allt är blandat). Vispa ett par minuter så smöret blir lätt fluffigt. Rör nu i krämen som ska ha svalnat. Smaksätt med curden och mer lakrits vid behov. Om krämen skär sig så går den att rädda. Lägg en halv dl av krämen i en skål och mikra på lägre effekt (ca 600) i 10 sekunder och rör i krämen. Upprepa vid behov.

Spritsa på krämen på kakorna och lägg på en kaka på toppen. 

Vill ni pimpa dem så rulla i fint strössel. Klipp marshmallows diagonalt och den klippta delen doppar ni i rödfärgat strösocker (blanda strösocker och karamellfärg i en plastpåse och gnugga tills sockret är färgat). Dessa öron kan ni fästa på kakan med lite kräm i botten. Förvara kakorna i kylen. Om de ligger framme så blir de mjuka eller krämen blir mjuk och pyser ut mellan kakorna men galet goda att äta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar