söndag 17 december 2017

Saffransgifflar med vit choklad - en dröm!

Jag hittade ett recept i Hemmets veckotidning (nr 46 2017) med apelsingifflar med vit choklad. Har väl egentligen inte tyckt att gifflar varit så kul men ville testa dessa och bjuda mina kollegor på. Jag gjorde dubbel sats mot receptet nedan och testade på familjen. Vi testade en och två och sedan hejdade vi oss men vi kunde fortsatt äta och äta för de är goda som en dröm! Kul är att receptet stämde väldigt bra med. Här kommer det!Saffransgifflar med vit choklad, 24 st
25 g jäst
3 dl ljummen mjölk
0.5 g saffran
1 msk socker
1 msk konjak (kan uteslutas)
0.5 tsk salt
0.5 dl vit sirap
7-8 dl vetemjöl
100 g mjukt smör

Fyllning
25 g smör
1 msk socker
0.5 msk vaniljsocker (tillagt mot originalreceptet)
rivet skal av 1 apelsin
100 g hackad vit choklad

Lös upp jästen i mjölken. Mortla saffran och sockret. Tillsätt detta, ev konjak, salt, sirap och vetemjöl i jästen. Knåda degen. Tillsätt smöret och knåda lite till. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och apelsinskal. Hacka den vita chokladen fint. Ställ åt sidan.

Obs. dubbel sats!

Dela degen i 3 delar. Kavla varje del till en cirkel ca 24 cm i diameter och dela den i 8 "Tårtbitar". Bred på lite fyllning och strö vit choklad över och rulla sist ihop dem. Lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda gifflarna i 7-8 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler eller skärbräda under bakduk. Dessa går fint att frysa då de svalnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar