Mellangrovt lantbröd
50 gram jäst
6 dl fingervarmt vatten (37 grader)
0.5 dl olivolja
2 tsk salt
4 dl fint rågmjöl
ca 12 dl vetemjöl
Smula jästen och lös med lite av vattnet. Då jästen löst sig så häller ni i resten av vattnet, oljan, salt, rågmjölet och slutligen vetemjölet. Knåda till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i 40-60 minuter.
Dela degen i 2 bitar, knåda lätt och rulla ut till en limpa (två totalt). Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt, strö lite mjöl över och jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Skär snitt över limporna innan dem sätts in i ugnen.
Sätt ugnen på 250 grader. Då den är där så sänker ni till 225 grader och sätter in brödet direkt i nedre delen av ugnen. Grädda i ca 25 minuter.
Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar