lördag 17 december 2011

Saffranssnurror med smak av apelsin


Toppengoda saffransbullar med ny twist! En favorit här hemma.

Saffranssnurra med smak av apelsin, ca 30 st

100 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
250 g kesella kvarg lätt
1 g saffran (=2 påsar)
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning:
80 g margarin eller smör
1/2 dl socker
rivet skal av 1 tvättad apelsin
2 msk av saften av apelsinen

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. 
Smält margarinet och häll i mjölken. Då det är fingertoppsvarmt så häller ni detta över jästen och löser upp den.
Mortla saffranet med lite av sockret. Häll i detta tillsammans med resten av sockret, salt och kesellan. Häll i så mycket mjöl att det blir en smidig deg som ej fastnar på fingrar och skål.

Låt jäsa under duk i 40-60 minuter. Ju längre tid desto finare bullar:)

Blanda ihop fyllningen.

Kavla ut degen till en rektangel (ca 35x45 cm). Bred ut fyllningen. Vik degen dubbel på mitten. Skär i remsor och snurra dem och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare ca 20-30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar