söndag 16 februari 2014

Hemmagjord glasstårta med maränger, smarängigt!


Ni måste bara prova detta recept! Det är en galet god dessert och så jobbig är den inte heller! Gör marängerna dagen innan eller på morgonen/fm. Ingen glassmaskin behövs.

Maränger, 45-50 st

2 äggvitor (ca 70-80 gram)

0.5 krm salt
1.25 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0.5 msk maizena
lite pressad citron

Sätt ugnen på 100 grader. Ta fram en bakpappersklädd plåt.
Vispa äggvitor och salt till ett fast skum.  Häll i sockret men lite åt gången. Vispa i ca 10 minuter. Vispa ner resten av ingredienserna.
Häll smeten i en sprits och tryck ut fina toppar.
Grädda i nedre/mitten av ugnen i 1.5 timme. Låt dem stå kvar i ugnen tills de svalnat (jag tog dem efter ett tag och de var lite ljumna och helt ljuvliga).


Glass
6 äggulor
1 tsk äkta vanilj
1.5+0.5 dl socker
250 g hallon
6 grädde

Vispa äggula, vanilj och 1.5 dl socker till ett fluffigt skum. Passera hallonen genom en sil och rör detta med 0.5 dl socker. Vispa grädden i en separat skål. Vänd ner grädden i äggsmeten. Vänd i ca 30 maränger, rippla i hallonen och häll i en form, täck med plastfolie och ställ i frysen i minst 4 timmar. Ställ fram formen ca 20 minuter innan servering. Doppa formen i hett vatten för att kunna hälla upp glassen på ett fat. Garnera med maränger och ev hallon och chokladsås.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar