måndag 20 juni 2011

Bullkalas! Massor av stora fina bullar!

Nybakta bullar, blir det godare än så? Jag har just förstått vitsen med att jäsa dem ordentligt. Vad stora de blev....



Fina vetesnurror, 55 st

Deg:
150 g margarin
5 dl mjölk 
50 g jäst
2 ägg
2 dl socker 
1 tsk salt
1,5-1,7 l vetemjöl


Fyllning:
100 g smör
2 msk vaniljsocker
Lite strösocker (kan undvaras)
ev 0,5 hg mald mandel

Pensling och garnering:
ägg
pärlsocker och ev sötmandel

Gör så här:
Smält margarinet och häll i mjölken. Detta ska vara fingertoppsvarmt (ca 37 grader). Häll detta över jästen i en bunke. Rör ut ordentligt. Häll i socker och salt. Rör i äggen. Rör sist i mjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 30-40 minuter (till den blir dubbelt så stor).

Rör under tiden ihop fyllningen. Vispa smör, socker och mandel (ej strösockret dock).

Dela degen i 2 bitar. Kavla ut till en rektangel. Bre på fyllningen och strö lite strösocker på. Rulla ihop och skär i bitar. Lägg dem i bakformar. Låt jäsa under duk igen i ca 60 minuter tills de är stora och fina. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla med uppvispat ägg och häll pärlsocker på toppen (för den som vill den hackade sötmandeln).

Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar