fredag 24 maj 2024

Kladdkaka med olika val av täcken


Ett bra basrecept på kladdkaka. Det går fint att lägga i färska eller frysta hallon i smeten, nötter, nibs, kokos, skal av citrus mm för att få den smaken du vill ha. På bilden är den runda en klassisk kladdkaka. I brödformen gjorde jag halv sats och gjorde den glutenfria varianten där 1 dl vetemjöl byttes ut mot 22 gram mandelmjöl (eller finmixad mandel) och 28 gram potatismjöl.


Klassisk kladdkaka 

200 g margarin

200 g mörk choklad (Marous choklad är fantastisk, seden här)

4 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 krm mellangrovt havssalt

 

(För en glutenfri tårta byt ut vetemjöl till 1 dl mandelmjöl (44 gram) och 0,75 dl potatismjöl (56 gram). OBS den kan behöva längre gräddningstid. Det går även att göra en halv sats i en avlång brödform, den gräddade jag i 10 minuter på 200 grader)

 

Smält smöret, lägg i chokladen (bryt i bitar) och tag av kastrullen från plattan. Rör tills chokladen är smält i smöret. Låt svalna något.

Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant. Eller klä formen med bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och socker. Rör i smeten i chokladblandningen.

Rör ner mjöl och salt. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 14-18 minuter. Jag tog ut efter 15 minuter då den hade börjat bubbla lätt i kanterna men såg lagom kladdig ut i mitten.

Låt svalna och den kan med fördel göras både en och två dagar innan då den blir god när den står till sig. Dekorera gärna med grädde, valnötter, bär, smaksatta popcorn eller det du gillar.

 

Tips på kladdkaketäcken:

Chokladgrädde med daim:

2,5 dl grädde

1 msk kakao

1 msk florsocker

2 dubbeldaim

Vispa grädden lätt, sikta i kakao och socker och vänd ner. Hacka daim och vänd i hälften i grädden, bred ut över tårtan och dekorera med andra hälften av daimen uppepå.


Kladdkaka med daimgrädde toppade med gourmetpopcorn från Twinpop!

Chokladtryffel:

1.5 dl grädde

2 msk smör

150 g mörk choklad.

Värm upp grädde och smör. Tag av kastrullen från spisplattan och lägg i chokladen. Rör tills chokladen är smält. Häll tryffeln i en skål och ställ in i kylen i ca 1 timme. Rör sedan ordentligt och bred ut över tårtan.

Den passar väldigt bra med pinjenötter, valnötter, cashewnötter på toppen.

 

Chokladmousse:

2 dl vispgrädde

100 gram ljus kvalitetschoklad, mjölkchoklad (ex Marou)

1 äggula

Bryt och smält chokladen i vattenbad eller i micron 1 minut. Rör runt i chokladen och micra 30 sek till. Rör tills allt är smält. Låt svalna något. Vispa grädden. Rör i äggulan i chokladen och vänd försiktigt ner grädden. Bred på tårtan och njut.

 

Juligt kanel- och apelsintryffeltäcke:

1 dl vispgrädde 

Rivet skal av 1 apelsin eko

Ca 0.5 dl pressad apelsin/en halv apelsin

1 tsk kanel

200 g mörk choklad

25 g smör

Koka upp grädde, apelsin och kanel. Ta kastrullen från plattan och rör i choklad och smör. Rör till en slät kräm och låt svalna lite innan den breds över kladdkakan.

Servera med grädde och lite pudrad kanel.

 

Tryffeltäcke med smak av kokos och oliv:

1,5 dl vispgrädde

80 g Marou mjölkchoklad på kokosmjölk

80 g mörk choklad (ex från Marou)

1 msk olivolja

1 krm salt

​Värm grädden och häll i chokladen som är bruten i bitar. Tag från spisen och rör till chokladen är smält. Rör i olja och salt. Låt tryffeln stå och svalna tills den blir lite tjocknar i konsistensen. Bred sedan ut över kladdkakan och dekorera med kakaonibs (finns här) eller med det du önskar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar