Detta är bland det absolut godaste som finns, alla kategorier! Jag har gjort både med och utan gelatin och det fungerade även med samma recept men utan gelatin men då nöjde jag mig med två lagers mousse för säkerhetsskull. Jag hade inte någon vi choklad så jag använde gianduja (nougat), mjölkchoklad och mörk choklad och gjorde mousse på. Dock blev giandujamoussen och mjölkchokladmoussen snarlika i färgen så jag borde lagt den mörka moussen emellan för att tydliggöra de tre lagren. Receptet passar att göra i en springform ca 24 cm i diameter men jag har även gjort i två avlånga brödformar för att få finare bitar.
Tre lagers moussetårta, triple layer chocolate cake
Botten
200 g margarin/smör
200 g mörk choklad
4 ägg
1.75 dl socker
2 dl vetemjöl
1 krm mellangrovt havssalt
Mousserecept per lager
100 g smält choklad
1 äggula
1.5-2 dl grädde
Börja med botten:
Sätt ugnen på 200 grader. Tag fram en rund form med avtagbar kant alt två brödformar (jag har bakplåtspapper i).
Smält smör. Tag kastrullen från plattan och rör ut den hackade chokladen. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker. Vispa ner chokladsmeten och havssaltet. Vänd sist i mjölet.
Häll formen och grädda i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter:)
Den får vara lite "bubblig" längst i kanten men i mitten är den lösare.
Nu låter vi botten svalna och så gör vi moussen alternativt gör moussen dagen efter.
Smält chokladen och låt svalna lite. Vispa grädden lätt. Rör i äggulan i chokladen och rör ordentligt. Späd med lite vatten så den blir blank i konsistensen (rör bort alla klumpar och allt som ser grynigt ut. Vänd ner grädden och bred ut över tårtan och ställ in i kylen en stund (behöver nog stå en halvtimme iaf) innan nästa lager påbörjas. Det kan vara svårt att göra mousse och jag har fått slänga ett par omgångar men min hemlighet blir att vispa i vatten efter att äggulan rörts i chokladen. Då har det funkat efter det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar