En kanongod och lättbakad limpa, eller det blir faktiskt två limpor. Jag varnar dock för att de är så goda att de riskerar att ta slut fort... Jag gillar att det är lite frön i. Ta det ni har hemma eller låt bli om ni inte gillar det alls.
Mellangrov limpa, 2 st
50 gram jäst
6 dl vatten
2 rivna morötter
0.5 dl mörk sirap
3 msk rapsolja
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
0.5 dl linfrön
8 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Lös upp med lite vatten (jag använde kallt vatten). Tillsätt därefter resten av vattnet, morötterna, sirap, olja, salt, fröna och rågsikten.
Knåda sist i mjölet. Ta lite åt gången. Jag sparade lite av vetemjölet och strödde på limporna.
Dela degen i två bitar och forma till limpor som ni lägger på en bakpappersklädd plåt. Mina limpor la jag längs långsidan på plåten. Strö lite av mjölet uppepå.
Låt jäsa under duk i ca 30 min. Sätt in bröden i en kall ugn. Sätt 200 grader och låt grädda mitt i ugnen i ca 45-50 minuter, tills bröden fått fin färg. Jag tar alltid en sticka och kollar så de ej är klibbiga inuti.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar