måndag 25 februari 2013

Brownie med noblesskräm

En kraftfull och underbar kladdkaka eller som jag serverat här som ett litet tilltugg.


Brownie med chokladkräm, 20 stora eller många små

Botten:
200 gram smör/margarin
100 gram mörk choklad (Guido Castagnas 76% Ghana)
1 msk starkt kallt kaffe
4 dl strösocker
2.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg
1 dl mandelflarn alt hackad mandel

Noblesskräm:
150 gram nobless (eller annan god choklad)
100 gram rumsvarmt smör/margarin
1.5 dl florsocker
2 msk starkt kallt kaffe
2 msk kakao


Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och häll i den hackade chokladen, kaffet och sockret. Tag av från plattan och rör i ett par minuter tills chokladen har lösts upp. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Häll i smörblandningen i skålen med mjölet och vispa. Rör i äggen och vänd i mandeln.
Häll smeten i en form (ca 32x22 cm) med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
Låt kakan svalna i formen.

Nu gör vi noblesskrämen. Smält chokladen (jag brukar smälta i micron med en omrörning efter halva tiden, 60-90 sek totalt, vakta det om ni ej är vana) och rör ner smör och florsocker. Ni får röra ordentligt så smöret löses upp (jag micrade även lite av smöret). Rör sist i kaffe och kakao. Bred ut över kakan och låt stå någon timme innan servering.

Denna kaka är supergod i många dagar efteråt!

Servera med grädde, glass eller skär kakan i mumsbitar och servera dem som tilltugg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar