torsdag 20 september 2012

Äpple och kanelkringlor - en ny variant på sockerkringlor

Dessa bullar piffade jag till med ett rivet äpple i och att doppa dem i både kanel och socker. De blev både saftiga och mumsiga. De som skall frysas ska ej doppas i smör och socker ännu.



Äpple och kanelkringlor, 36 st

50 gram jäst
4 dl mjölk
                       1 stort-2 normalstora grovrivna äpplen (jag skalade ej utan bara kärnade ur)
1.25 dl socker
0.75 tsk salt
2 krm hjortronsalt
14-16 dl vetemjöl
200 gram rumsvarmt smör/margarin

Pensling
1 ägg

Garnering
smör
socker+kanel

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken som ska vara fingervarm, ca 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen är löst. Häll i resten av vätskan och äpplet.
Tillsätt resten av ingredienserna (ta sist i smöret) och knåda till en smidig deg. Gärna i en hushållsassistent.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Dela degen i 2 bitar. Låt den ena degen ligga kvar i bunken under duken. Dela var deg i 3 bitar som delas igen i 3 bitar. Rulla till smala längder och gör ett O  och lägg ner ändarna över ena änden. Mina blev som små knutar...

Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 6-7 minuter.

Låt svalna lite på en skärbräda eller galler. De som skall ätas nu kan ni pensla med smält smör även om de är ljumna och doppa dem i en blandning av socker och kanel. Frys resten av bullarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar