söndag 17 maj 2015

Solkaka med citron och hasselnötter

Då jag insåg hur gott det är med Solkaka så tänkte jag testa en variant av den med hasselnötter och citron. Solkaka är gott, hasselnötter och citron är gott i kakor så kombinationen borde ju bli bra. Nu är kakan uppäten! Det gick fort kan jag lova....


Solkaka med hasselnötter och citron

2 ägg eko
1.75 dl socker
2 dl mjöl eko
2 tsk bakpulver
2 msk citronsaft
1 dl vatten
0.5 dl hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform a 1.5 liter.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och ställ åt sidan. Koka upp vattnet. Mal hasselnötterna och vänd i det i smeten. Vänd i vatten och citron. Sikta sist i mjölblandningen. Vänd i det och häll upp i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna.


Topping
100 g smör
1 dl socker
1 dl kokos ev lite till
1 äggula
1 msk citronsaft

Smält smöret i en kastrull tillsammans med sockret. Låt koka upp och tag från plattan. Rör i kokos och vispa snabbt i äggulan. Rör sist i citronsaften. Rör lite till och bred sedan ut över kakan och toppa med lite mer kokos.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar