Saffranskaka med apelsin och brända mandlar. Tycker ändå man kan tjuvstarta lite då man måste provbaka innan det är dags. Denna bjöd jag kontoret på idag och det sa slurp... Godkänt!
Det är underbart mjukt, sött, lite krispigt och citrusfräscht. Mums! Dekorera genom pudrat florsocker och ringlad vit choklad eller min krämiga vita choklad är så fantastisk så den ringlas inte utan jag blandade ut med lite olivolja och så blev det en chokladkräm till serveringen.
Saffranskaka med apelsin och brända mandlar, 1 kaka
1 dl brända mandlar, finns HÄR
2 ägg
1,5 dl strösocker (kan mixa 50% av strösocker och farinsocker)
1 apelsin, skal och 2 msk pressad apelsin
0,5 dl neutral rapsolja (går att ersätta citronoljan med mer av rapsoljan)
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 gram saffran
Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Smörj en sockerkaksform och strö kokos i formen.
Hacka mandlarna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda olja, apelsinskal och apelsinsaft i en skål. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Vispa försiktigt ner olja och mjölblandningen samtidigt, vänd i de hackade brända mandlarna och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen under cirka 40-45 minuter. Känn med en sticka så den är torr och färdiggräddad. Låt stå 5 minuter innan kakan stjälps upp på en skärbräda.
Vid servering dekorera med pudrat florsocker och eller ringlad vit smält choklad, Marous vita choklad med vanilj är av otroligt hög kvalitet och blir en chokladkräm då den smälts, den finns här.