torsdag 7 november 2024

Saffranskaka med apelsin och brända mandlar

 Saffranskaka med apelsin och brända mandlar. Tycker ändå man kan tjuvstarta lite då man måste provbaka innan det är dags. Denna bjöd jag kontoret på idag och det sa slurp... Godkänt!

Det är underbart mjukt, sött, lite krispigt och citrusfräscht. Mums! Dekorera genom pudrat florsocker och ringlad vit choklad eller min krämiga vita choklad är så fantastisk så den ringlas inte utan jag blandade ut med lite olivolja och så blev det en chokladkräm till serveringen.

Saffranskaka med apelsin och brända mandlar, 1 kaka

1 dl brända mandlar, finns HÄR

2 ägg

1,5 dl strösocker (kan mixa 50% av strösocker och farinsocker)

1 apelsin, skal och 2 msk pressad apelsin 

0,5 dl citronolja (rapsolja smaksatt med citron, finns HÄR)

0,5 dl neutral rapsolja (går att ersätta citronoljan med mer av rapsoljan)

2 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

0,5 gram saffran

Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Smörj en sockerkaksform och strö kokos i formen.

Hacka mandlarna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda olja, apelsinskal och apelsinsaft i en skål. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Vispa försiktigt ner olja och mjölblandningen samtidigt, vänd i de hackade brända mandlarna och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen under cirka 40-45 minuter. Känn med en sticka så den är torr och färdiggräddad. Låt stå 5 minuter innan kakan stjälps upp på en skärbräda.

Vid servering dekorera med pudrat florsocker och eller ringlad vit smält choklad, Marous vita choklad med vanilj är av otroligt hög kvalitet och blir en chokladkräm då den smälts, den finns här.

onsdag 6 november 2024

Pumpabröd - lättlagade och långjästa limpor

 Ett bra sätt att ta hand om halloweenpumpan är att riva ner matpumpan och frysa in i påsar om 300-500 gram eller mäta upp ett visst antal deciliter som era recept brukar inkludera. Jag anpassar alltid några påsar efter morotskakan som jag ibland ersätter med pumpa. Nu testade jag 300 gram riven pumpa i bröd vilket var en bra idé. Bild kommer...

Pumpabröd, 2 limpor

0,25 pkt jäst (12,5 gram)

6 dl kallt vatten

2 msk rapsolja

0,75 msk salt

2,5 dl finriven pumpa (t ex matpumpa eller butternut)

0,5 dl linfrön

0,5 dl solrosfrön

6 dl ölandsvete eller vanligt vetemjöl

5 dl dinkelmjöl fullkorn

Lös upp jästen med lite av vattnet, häll sedan i resten av vattnet, olja och saltet. Rör i resten av ingredienserna till en kletig deg. Låt jäsa under duk under 3-4 timmar.

Ta fram två limpformar och klä med bakplåtspapper. Häll upp smeten i de två formarna och låt dem stå och jäsa 1-2 timmar till.

Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda limporna i nedre delen av ugnen under 40-45 minuter och känn efter så de är torra inuti innan de stjälps upp. Låt svalna under bakduk. Limporna går att skära upp i brödskivor och frysas så finns färdigskivad limpa redo att tas upp efter behov.