måndag 19 mars 2012

Små hamburgerbröd med lite frön på

Små goda hamburgerbröd med lite solrosfrön och krossat linfrö, 16 st små

2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
3 msk olja
1 tsk socker
1 1/2 tsk salt
1 1/2 dl dinkelmjöl fullkorn
5-6 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37 grader och häll över den smulade jästen. Rör till jästen löst upp sig. Häll i olja, socker, salt och dinkelmjölet. Rör sist i vetemjölet. Knåda till en smidig deg.

Låt jäsa i 45 minuter under bakduk.

Dela degen i 16 bitar och rulla dem till små bullar som du lägger på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

När det är ca 10 minuter kvar så sätt ugnen på 225 grader.

Pensla med vatten och strö på linfrö, solrosfrö eller om ni vill ha sesamfrön på. 

Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Självklart kan ni frysa om det blir något kvar.



Dessa serverade jag med lax och räkbiffar och en ljuvlig coleslaw. Vanligtvis är det bara bak här men jag får inte tappa bort detta recept så här kommer även på biffar och coleslaw.

Lax och räkbiffar till 4 personer
400 g lax utan skinn och ben
1 burk räkor med avhälld lake
1/2 röd chili
1 vitlöksklyfta
0,5-1 msk färsk riven ingefära
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar


Mixa lax med allt utom räkorna. Mixa sist i räkorna snabbt.
Gör biffar och stek dem i olja i stekpanna bara ett par minuter per sida.


Coleslaw, 1 stor skål (för det är så gott)
ca 250 gram vitkål
1 stor morot
1 äpple
1,25 dl majonäs (lätt eller vanlig, välj själv)
1,75 dl turkisk yoghurt
1 tsk pressad citron
1 msk dijonsenap
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar


Strimla vitkålen och lägg i en skål. Grovriv moroten och äpplet (urkärnat) och häll i skålen. Vispa ihop majonäs, yoghurt, citron, senap, salt och peppar. Rör ner det i salladen och rör ordentligt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar