måndag 27 februari 2012

Sockerkringlor!

Bullar, bullar, bullar. Finns det något godare? Doften och smaken av nybakade bullar..... Idag provade jag att göra sockerkringlor. Jag insåg att jag inte vet hur man gör kringlor så det blev mer sockerkrumelurer.


Sockerkringlor, 16 st

2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
2 äggulor
7 dl vetemjöl (jag brukar aldrig måtta utan bara ha i tills degen är smidig att knåda)
1 krm salt
0,75 tsk hjortronsalt
100 g rumsvarmt smör eller margarin
0,5 dl strösocker

Fyllning:
4 msk vaniljsocker
75 g rumsvarmt smör eller margarin

Garnering:
smält smör
strösocker

Då börjar vi med bullarna. Värm mjölken så det är ca 37 grader. Häll över den smulade jästen. Tillsätt äggulor, vetemjöl (spara ca 3 dl), salt och hjortronsalt.
Rör ner smör, socker och resten av mjölet.
Knåda till kladdfri deg.

Låt jäsa under duk i ca 45 minuter.

Dela degen i 2 delar och varje del skall kavlas ut till en kvadrat ca 30-40 cm. Bred hälften av fyllningen på var kaka.

Vik över halva kakan på var och skär varje deg i 8 remsor som tvinnas och läggs på bakpappersklädda plåtar. Här på plåten får ni försöka göra kringlor. Mina blev krumelurer...

Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Då de svalnat penslar ni dem med smöret och doppar dem i socker. Om ni ska frysa en del av dem så vänta då med att pensla och sockra tills de skall serveras!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar