FikaEricas frukostfrallor med solrosfrön
16 st
50 g jäst (går fint med den för söta degar med)
4 dl ljummet vatten
250 ml kesella
2 msk flytande margarin
2 tsk salt
2 msk brödsirap
5 dl dinkel fullkornsmjöl (går även med vanligt mjöl fullkorn)
7 dl vetemjöl special
Pumpakärnor att ha på brödbullarna
Smula jäst och rör ut med vattnet. Häll i resten av ingredienserna och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 30 min.
Dela degen i 16 bitar och rulla till brödbullar och tryck ena änden i pumpakärnorna.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 30 minuter till under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt dem svalna på galler.
Blåbärsmuffins
12 st
4 dl vetemjöl special
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt (ta mellangrovt salt om ni gillar en mer markant salt smak till söta bakverk!)
2 dl socker
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja (gärna raps)
2 dl blåbär blandat med 1 msk potatismjöl
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda alla torra ingredienser (ej potatismjöl).
Vispa samman ägg, mjölk, olja.
Rör i de torra ingredienserna i äggsmeten.
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt (ta mellangrovt salt om ni gillar en mer markant salt smak till söta bakverk!)
2 dl socker
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja (gärna raps)
2 dl blåbär blandat med 1 msk potatismjöl
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda alla torra ingredienser (ej potatismjöl).
Vispa samman ägg, mjölk, olja.
Rör i de torra ingredienserna i äggsmeten.
Rör försiktigt ner blåbären.
Fördela smeten i 12 muffinsformar (jag tar stora pappersformar och ställer i en muffinsform á 12 st.
Fördela smeten i 12 muffinsformar (jag tar stora pappersformar och ställer i en muffinsform á 12 st.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Betyg 8.5 av 10
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar