tisdag 8 mars 2011

Semledagen, god dag! Scones med hasselnötter, en höjdare!

Så klart att det kommer recept på släta bullar. Passade också på att göra scones med hasselnötter så jag slänger med det receptet med:-)


Semlor

Släta bullar:
150 g margarin/smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
ca 14 dl mjöl
1 ägg till pensling

Smält margarinet och häll i mjölken. Värm det till fingervarmt.

Smula jästen i en bunke och häll mjölkblandningen och rör ut jästen.

Häll i resten av ingredienserna. Knåda till en smidig deg.

Lägg under bakduk och låt jäsa i 40 minuter.

Dela degen i 2 bitar. Varje bit ska räcka till 12 bullar (totalt 24 st). Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa i 30 minuter.

Pensla dem med ett ägg och grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

När de svalnat är det dags att göra klart dem.

Fyllning:
Riven mandelmassa ca 100 g till 6 semlor
Rör i ett par matskedar vispad grädde
Skrapa ur lite bulldeg ur semlorna som skall serveras och blanda i det i fyllningen.

Fyllning 2:
Vispad grädde efter smak

Topping:
Florsocker som pudras över


Scones med hasselnötter
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör/margarin
2 dl riven ost ( kan uteslutas )
2 dl hackade hasselnötter
3 dl mjölk

Blanda mjöl, salt, hasselnötter, bakpulver i en skål.

Tillsätt smör och tryck ut det i smeten.

Blanda ner osten och mjölken.

Dela degen i 4 bitar och tryck ut dem som kakor ca 15 cm i diameter och 2 cm höga.

Tag en kniv och skåra dem rakt över så det blir ett kryss.

Grädda i mitten av ugnen (eller ett snäpp ner) i 250 grader i ca 10 minuter.

Min rekommendation till pålägg är färskost och marmelad!!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar