Nattjästa frallor är lätta att göra. Ni slipper knåda och vänta på bröden. Rör ihop på kvällen, låt stå övertäckt över natten och klicka ut dem på morgonen och grädda dem direkt. Lätt som en plätt. Det ska vara en liter mjöl men jag varierar mjölet och testar mig fram. Lite russin och valnötter är gott att röra i. Vete eller rågkross för att få lite tuggmotstånd. Ha receptet som bas och ta det ni har hemma.
Nattjästa frallor, 10-12 st
10-12 g jäst (1/4 dels paket)
5 dl vatten
1.5 tsk salt
0.5-1 msk honung
1 dl vete- eller rågkross
1 dl vetekli
5 dl vetemjöl special (vanligt går bra)
4 dl rågsikt
(Ni kan ta bort kli och kross samt honung om ni ej har det hemma utan ta då totalt 1 liter mjöl)
Rör ut jäst med en dl vatten. Rör i resten av ingredienserna. Täck bunken med lock eller plast och låt stå över natten.
På morgonen: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft går bra). Strö havregryn eller lite mjöl på ett bakplåtspapper. Klicka ut 10-12 frallor på plåten. Strö över valfria frön, havregryn eller lite mjöl och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler. Njut! Dessa går finfint att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar