onsdag 13 december 2023

Lättlagad vörtlimpa i gryta

 Ett vörtinspirerat bröd bakat med kärlek, kakao och julmust som kryddor. Ett grytbröd som delas i mitten och blir till två limpor.

En smaskig vörtliknande grov limpa med tvist

1 dl russin

50 gram jäst

0,5 msk salt

1 dl brödsirap

33 cl julmust, har ni testat Gbg Sodas tradition?

1 dl porter

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald nejlika

1 msk kakao, Marou har fantastiskt kakao

7 dl grovt dinkelmjöl (eller rågmjöl)

ca 5 dl vetemjöl

Lägg russin i blöt i en skål och ställ åt sidan. Ta fram en gryta och pensla med olja. Värm sirap, must och porter fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en bunke, tillsätt salt och rör ut med lite av vätskan tills jästen lösts upp. Häll sedan i resterande ingredienser (häll av vattnet av russinen innan de tillsätts). Knåda i maskin eller för hand under 10-15 minuter. Degen ska var en smidig del och ej för klibbig, tillsätt då lite mjöl till. Häll upp i grytan och låt jäsa 2 timmar.

Ställ in gryta med lock i en kall ugn. Sätt ungen på 200 grader och låt grädda 90 minuter. Häll upp på galler och täck med duk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar