måndag 11 december 2023

Hemgjorda snickers, nötgodis

 

Julgodis extra allt! Här slänger vi in allt som är gott! Lakritsen gör sig fint i kombination med jordnötter, kola och marshmallows!

Hemgjord Snickers, nötbitar

2 dl sirap

1 dl strösocker

320-350 gram jordnötssmör

9 dl cornflakes

1 dl kokos

2 tsk vaniljsocker

3 krm salt


Chokladtäcke:

150 gram mörk choklad smält i vattenbad

0,5 msk rapsolja

Dekoration:

80-100 gram mjölk-, vit eller blond choklad smält att ringla över, ex Bernardi

Minimarshmallows

Kola (hemgjord eller köpt, klippt i bitar) Ex den här franska kolan

lakritspulver eller granulat

ev även jordnötter eller andra nötter till dekoration


Lägg sirap, socker och jordnötssmör i en kastrull och smält ihop på medelhög värme. Tryck ut smörklumpar till en smet, dra av från plattan och rör i cornflakes, kokos och vaniljsocker. Tryck ut på en bakpappersplåts klädd plåt och gör kakan så hög som du tycker passar. Jag brukar göra dem 2-3 cm höga. Låt svalna lite.


Smält den mörka chokladen över vattenbad. Hacka chokladen och lägg i en rostfri skål. Ställ den rostfria skålen i en kastrull med vatten och värm försiktigt så inte vattnet hoppar i chokladen. Se till att ha så mycket vatten att skålen inte står på kastrullens botten. Lyft sedan ut skålen. Låt svalna något och rör i oljan.


Skär kakan i bitar och doppa i den smälta chokladen och dekorera med kola, marshmallows och lakrits. När alla är klara ringlar ni den sista chokladen (fint att ta vit, blond eller mjölkchoklad) över.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar