Om du inte kan välja om du vill ha kola eller fudge så varför inte göra 50/50? Ena halvan är klar kola. Resterande i kastrullen rör du i vit choklad tills chokladen smält. Det krävs lite bearbetning då det inte smälter så lätt och vips så har du en god fudge!
Kola och fudge i samma recept
100 g smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
Till fudgen: 50 g vit choklad, 1 krm malen kardemumma
Koka alla ingredienser till kolan till 124 grader. Gör gärna kulprovet för att se att det är klart. Häll hälften i en brödform klädd med bakplåtspapper. Nu är kolan klar!
Resterande smet rör i 50 g riven choklad och kardemumman och rör tills chokladen smält. Häll upp i en form och nu är fudgen klar.
Låt det svalna och skär sedan i lagom stora bitar. Jag brukar slå in mina i smörgåspapper. Står sig fint och länge i kylen.
Kolan är utmärkt för att användas i andra bakverk som rockyroad och muffins.
Andra goda smaksättningar än kardemumma är lakritspulver, kakao, mörk eller mjölkchoklad, kokos och lime, apelsin, kakaonibs och pepparmyntsolja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar