måndag 19 juni 2017

Jordgubbstårta - Glasstårta med jordgubbar, maräng och vit choklad - Midsommartårta på nytt vis

Kärt barn har många namn heter det. Denna tårta fick en massa namn av mig. Jag är lite uppspelt över detta resultat nämligen. Tänk er allt gott i ett och i glassformat dessutom. Mums!

Jag är förtjust i tårtor som går att förbereda. Gärna en vecka eller 3 innan dessutom. Då är det inga problem att bjuda många om man kan slänga ihop en då och då. Glutenfritt är det också. Vad gäller marängerna så har jag äggvitor över då och då så jag slänger alltid ihop maränger och förvarar i en lufttät burk. De klarar sig väldigt länge så i bästa fall är de klara sedan länge och bara väntar på att bli till en god dessert. Även den biten kan alltså förberedas.



Jordgubbstårta - Glasstårta med jordgubbar, maräng och vit choklad - Midsommartårta på nytt vis

Maränger (köpta går bra med):
2 äggvitor
1 dl strösocker
1 krm ättika

Sätt ugnen på 100 grader varmluft eller 125 grader utan varmluft. Vispa äggvitorna fluffiga i en ren, rostfri bunke. Tillsätt hälften av sockret och vispa ett par minuter, tillsätt resterande ingredienser och vispa ett par minuter till. Spritsa på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 1 timme, stäng av ugnen, öppna luckan i 10 sekunder, stäng och låt stå tills de svalnat. Förvara dem i lufttät burk.

Glass:
250 g jordgubbar, frysta går bra
0.5 dl socker
50 gram smält vit choklad
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
50 gram hackad vit choklad
3 nävar krossade maränger (på bilden ovan använde jag hela maränger)

Koka upp jordgubbar och sockret. Rör runt och mosa jordgubbarna till en sylt. Häll i den smälta vita chokladen (micra ngn minut för att smälta) och rör runt. Ställ åt sidan så det får svalna något.

Klä en rund form med avtagbar kant (24 cm) med bakplåtspapper och även se till alla kanter är väl täckta. Täck botten med ett lager maränger (en marängbotten duger fint).

Vispa grädden (ej för hårt dock), vispa i den kondenserade mjölken och jordgubbsmoset (spara ngn halv deciliter till dekoration). Vispa så det känns luftigt. Vänd i hackad vit choklad och krossade maränger. Ringla till sist över det sista jordgubbsmoset.

Plasta in och frys. Gör den i god tid. Gärna en dag innan. Tag fram den i tid, minst 20 minuter innan servering. Garnera gärna med färska jordgubbar och maränger.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar