Andra adventstårta, mustig kladdkaka med apelsintryffeltäcke
250 g smör/margarin
250 g mörk choklad (gärna Guido Castagnas 76%)
2.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
2 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver eller frön från 1 vaniljstång
4 ägg
2 dl socker
0.5 dl sirap
0.5 tsk havssalt
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form ca 26 cm i diameter eller 25x30 cm form med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull. Häll i den hackade chokladen, tag från plattan och låt smälta ihop. Blanda vetemjöl, kakao, kanel och vaniljpulver i en skål och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker i en skål. Rör ner chokladblandningen, sirap och salt. Sikta sist i mjölblandningen. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Jag brukar ta ut den så fort kanterna är fasta och tårtan har jämn färg.
Kanel och apelsintryffel
1 dl vispgrädde eko
Rivet skal av 1 apelsin eko
Ca 0.5 dl pressad apelsin/en halv apelsin
1 tsk kanel
200 g mörk choklad
25 g smör
Koka upp grädde, apelsin och kanel. Ta kastrullen från plattan och rör i choklad och smör. Rör till en slät kräm och låt svalna lite innan den breds över kladdkakan.
Servera med grädde och ev lite pudrad kanel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar