En omgång goda saffransbullar och så kan man dekorera och smaksätta så som man vill. Jag gjorde de klassiska S-formade bullarna men även i munkform. Låt fantasin sätta gränser.
Om ni har smör direkt från frysen så skulle jag smälta det i en kastrull, hälla i mjölken och värma det till fingervarmt för att lösa upp med jästen. Jag har hört att konsistensen på bullen blir bättre med rumsvarmt smör därför har jag anpassat receptet så.
Saffransbullar 36 st
50 gram jäst
5 dl fingervarm mjölk
0,5 tsk salt
2 påsar saffran dvs 1 gram
1,5 dl socker
130 gram rumsvarmt smör
Ca 15 dl vetemjöl special (eller vanligt vetemjöl blandat med en tsk bakpulver)
Smula jästen i en bunke. Lös upp med lite av den fingervarma mjölken (37 grader). Tillsätt resten av mjölken och rör i salt, saffran och socker. Klicka i rumsvarmt smör. Häll i 10-12 dl mjöl och börja röra, knåda och rör sedan i deciliter efter deciliter tills det blir en fin klibbfri deg. Ibland krävs mer och ibland krävs mindre mjöl. Knåda gärna i maskin under 5-10 minuter. När jag kan ta slickepotten och dra av degen på degkroken utan att den fastnar på slickepotten så är jag nöjd. Låt jäsa under bakduk under ca 1 timme (det går att glömma den en timme till). Baka ut till önskvärda former. Googla för inspiration. Min deg blev munkformade och de klassiska S:en. Låt jäsa på bakplåtsklädda plåtar under bakduk i ca 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader i god tid. Vill ni ha russin i så är det lämpligt att trycka i dem nu och pensla med uppvispat ägg. Om ni vill pensla dem med choklad efteråt så behöver ni inte pensla dem alls. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter och låt svalna några minuter på galler eller en skärbräda innan ni täcker dem med bakduk tills de svalnat något.
När de svalnat så kan ni äta dem direkt eller pensla dem med smält choklad och strö strössel på eller blanda florsocker med lite vatten till en kristyr och strö kokos på. Sockerblandningen ska vara ganska tjockflytande så den inte rinner av direkt. De går fint att frysa (choklad skulle jag nog dekorera först vid servering så vill ni frysa bullarna så gör de då de är odekorerade). Till 15-20 bullar använde jag 120 gram mjölkchoklad. Jag brukar bara spara det vi ska äta samma dag annars fryser jag alla bullar och tar fram dem då det är dags så de känns som nybakta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar